informatie over ballonvaren

Reserveren

Wil je direct van een luchtdoop genieten? Reserveer uw ballonvaart hier.

cadeaubon ballonvaart

Cadeaubon

Bestel online uw gepersonaliseerde cadeaubon. Cadeaubonnen blijven 2 jaar geldig.

ballonvaart voor privé groepjes

Privé ballon

Huur een ballon af als koppel of groep. We hebben ballonnen van 2 tot 10 personen beschikbaar.

Luchtballonvaart nieuws

Breitling luchtballon rond de wereld

Rond de wereld in een luchtballon

Rond de wereld vliegen in een luchtballon... Dit is iets dat enorm tot de verbeelding spreekt. Jules Verne schreef er in de jaren 1800 al over. Anderhalve eeuw later kon dit werkelijkheid worden... De Zwitserse psychiater Bertrand Piccard (41) en de Engelse ballonvaarder en luchtmachtpiloot Brian Jones (51) zijn er in 1999 in geslaagd als eersten met een heteluchtballon de wereld rond te varen. De Breitling Orbiter 3 passeerde op 20 maart om 10u54 de finishlijn in Mauretanië. Op 21 maart zijn ze veilig geland bij Mut in het zuidoosten van Egypte.
In de jaren 90 was er een strijd om ballonvaarders om rond de wereld te kunnen vliegen.
Ook onze landgenoot, en grote voorbeeld, Wim Verstraeten nam samen met Bertrand Piccard twee pogingen om vanuit het Zwitserse Chateau-D'oex met de Breitling Orbiter rond de wereld te kunnen vliegen. De eerste poging bracht de ballon tot in de Middellandse Zee, de tweede poging bracht de luchtballon tot Birma. Andere bekende deelnemers deden ook mee aan de race om rond de wereld te vliegen: de Engelse Virgin-baas Richard Branson en de Amerikaanse Steve Fossett.

Deze reizen zijn een heel avontuur: ballonvaarders hebben toestemming nodig om over verschillende landen te mogen vliegen, de meteo moet juist zijn en een heel grondteam van metereologen moet de vlucht op de voet volgen. De vlucht gaat niet door met een gewone luchtballon, maar met een Rozière ballon: die deels gevuld is met een vluchtgas en deels gevuld wordt met warme lucht. De ballon stijgt naar een grote hoogte waar de straalstroom zit: dit is een snelle wind die ongeveer evenwijdig met de evenaar loopt.

De 'gondel' van de Breitling Orbiters kan je nog bezichtigen: eentje staat in het luchtballonmuseum in het Zwitserse Chateau D'Oex, een andere staat in het Transportmuseum in het Zwitserse Lausanne. Zeker de moeite waard om eens te bezichtigen.

luchtballonvlucht boven de alpen

Ballonvaarders Jürgen en Eddy vliegen de Alpen over

In januari maakten ballonvaarders Jurgen en Eddy van ons luchtballonteam een unieke luchtballonvaart boven de Alpen.
Ze stegen samen met crew-chief Sébastien op nabij Salzburg en landden nog geen 4 uur later aan de andere kant van de Alpen in Noord-Italië.

Ieder jaar vertrekken verschillende Belgische ballonvaarders tijdens de wintermaanden naar de Alpen. Ook ballonvaarders Jürgen Dobbelaere uit Zulte (Oost-Vlaanderen) en Eddy Degryze uit Kortrijk (West-Vlaanderen) gaan sinds vele jaren ballonvaren als deelnemer aan de Internationale BallonWoche in het Oostenrijkse Filzmoos. Jurgen is mede-eigenaar van het ballonvaartbedrijf Flybird, een familiale KMO die reeds meer dan 30 jaar actief is als aanbieder van ballonvaarten voor particulieren en bedrijven.

“Deze week zaten alle parameters juist om een poging te ondernemen om de Alpen vanuit Oostenrijk volledig over te varen richting Italië”, zegt Jürgen Dobbelaere. “Tijdens een vlucht op hoogtes van 5 kilometer en met snelheden van meer dan 100 kilometer per uur staken we de besneeuwde Alpen over om na 3 uur te landen in de buurt van Treviso. Omdat er op deze grote hoogte onvoldoende zuurstof is, maken we gebruik van zuurstofmaskers en dienen we ons extra warm te kleden om geen last te hebben van de erg koude temperaturen van -20 tot -25 graden Celsius. Dit zijn uitdagende, maar enorm leerrijke vluchten. De uitzichten over de Alpen zijn adembenemend.”

nieuwe luchtballon voor ons team

Nieuwe luchtballon voor ons team

In december mochten we de nieuwe luchtballon voor ons ballonteam verwelkomen.
Deze luchtballon heeft de vorm van een vliegende badeend, en zal echt opvallen in het luchtruim!
De ballon is de mascotte van het bedrijf X20, specialist in badkamers en sanitair, over heel België en Nederland.

Deze luchtballon werd vervaardigd in Tsjechië, en heeft een capaciteit om 8 passagiers een unieke luchtdoop te bezorgen. Boekingen voor deze ballon zijn mogelijk voor groepen van 8 personen.

mop over ballonvaarten

Leuke mop over ballonvaarten

Een man vliegt in een heteluchtballon over het land en beseft ineens dat hij verdwaald is.

Hij ziet beneden een man lopen en daalt af tot hij binnen gehoorafstand is... "Neem me niet kwalijk," roept hij, "Kun jij mij misschien helpen? Ik heb mijn vriend beloofd hem een half uur geleden ergens te ontmoeten, maar ik weet niet waar ik ben!"

De man beneden antwoordt: "Jawel hoor! Je bent in een heteluchtballon en zweeft ongeveer 10 meter boven de grond. U bevindt zich tussen de 40 en 42 graden noorderbreedte en tussen de 58 en 60 graden westerlengte."

"Jij bent zeker een systeembeheerder" zegt de man in de luchtballon.

"Inderdaad" zegt de ander, " hoe weet je dat?"

"Nou", zegt de man in de ballon: "alles wat je zegt is technisch gesproken juist, maar ik heb helemaal niets aan die informatie. En al met al ben ik nog steeds verdwaald."

De man op de grond kijkt peinzend omhoog en zegt: "Jij bent zeker manager?"

"Dat klopt", zegt de man in de ballon: "maar hoe weet jij dat?"

"Eenvoudig. Je hebt geen idee waar je bent. Je weet al helemaal niet waar je naartoe gaat. Je hebt iets beloofd terwijl je geen idee hebt hoe je die belofte moet waarmaken en je verwacht van mij dat ik uw probleem oplos. Je verkeert nog steeds in dezelfde positie als voor wij elkaar ontmoetten, maar op een of andere manier is het nu ineens mijn schuld."

nieuwe website ballonvaarten

Nieuwe website ballonvaarten

Om u nog meer informatie te kunnen verschaffen over ballonvaarten, hebben we begin 2022 deze splinternieuwe website gebouwd.
Bedoeling is om u snel en overzichtelijk alle informatie te kunnen geven over een ballonvaart boven uw regio in Oost- of West-Vlaanderen.

Een ballonvaart is iets wat je niet elke dag doet, dus het kan zijn dat je zelfs na het doorlezen van deze website nog specifieke vragen heeft. Geen zorg: u kan ons gerust een email sturen met uw vragen, of ons opbellen.

Contacteer ons vrijblijvend: contact.